21.5.10

Shiraz – Iraani "veinipealinn"

Käimas on meie reisi viies päev, oleme jõudnud Shirazi. Nagu nimi viitab, on tegemist Shirazi viinamarjasordi koduga. Ma pole sellele jutule kinnitust leidnud, aga väidetavalt kasvatasid viinamarju siin nii kohalik suur juudikogukond kui ka iraanlased. Ning kui juudid said viinamarjade toel ajada tulusat veiniäri, siis kainuritest iraanlaste pärusmaaks jäi rosinabisness, mis loomulikult polnud pooltki nii rikastav kui veinindus. Mingil hetkel lõpetatigi veinitootmine siinmail ära, kas siis kohalike riivatud õiglustundest või usuliidrite survel – ei oska öelda.

Igal juhul pärineb Wikipedia andmel Shirazist ka maailma vanim veininäidis – iidne nektar kraabiti maha umbes 7000 aasta vanuselt savipurgilt :) Ja mina kiidan siin 10aastaseid vanakesi...

















Shiraz on väga lahe linn, palju euroopalikum ja ilusamate inimestega kui siiani külastatud paigad. Naised on siin värvilisemates riietes, kohati näitavad isegi käevarsi, ja meigivad meie standardite järgi üleliia palju. Siin pole nii palju pilte märtritest ja Ahmadinejadist, mitmes kohas on märgata veel mõni aasta tagasi väidetavalt keelatud olnud Coca-Cola märke.

Siin ei kosta ka nii tihti ja paljudest kohtadest palvusele kutsuvaid viisijuppe. Kermanis kostus ainuüksi meie hotelli aknasse üheaegselt vähemalt nelja erineva mošee laul. Siin paistab olevat ka rohkem inglise keele kõnelejaid ning liiklus on siin pisut, õige natukene, üpris vaevumärgatavalt parem :) Aga nagu alloleval pildil näha, endiselt naeruväärselt jalakäijavaenulik.

















Tänasega on kolmandik minu reisist möödas. Aga olen kogenud juba nii palju, et kui peaksin homme tagasi minema, oleksin juba täielikult restardi läbi teinud ja taas töövõimeline ja vaat et isegi väljapuhanud. Kummalisel kombel valdab mind seekord ka väike igatsus koduste kallite järele. Aga pole midagi – kaks nädalat on veel jäänud. Kui sama intensiivsusega jätkame, naasen täiesti uue inimesena. Näiteks üleni musta peitunud suure ninaga Iraani vanamutina. Kas kodused kallid jookseks mulle lennujaamas lilledega vastu või lennujaamast minema...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar